Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hobbyregnskap

Informasjon & tips


Hobbyinntekt uten skatteplikt  

Skatteloven slår fast at enhver inntekt vunnet ved arbeid skal beskattes til fordel for Kongeriket! 

Likevel er det enkelte aktiviteter som skaper penger i kassa uten at Skatteetatens lange arm kan legge sine klamme klør over minst oppnådd fortjeneste. 

Hobbyintekt

For enkelte kan en lidenskapelig hobby føre til at man fremstiller produkter eller tjenester som lar jeg selg med god margin i forhold til kostnadene.

Eksempelvis kan produksjon av småmøbler på hobbyrommet medføre plutselig og uventet etterspørsel. Kostnadene kan være minimale, alt hobbyutstyr som benyttes har du fått eller kjøpt over mange år, og råvarene kan bare være avkapp som du mottar gratis fra byggvarehus.

Lidenskapelig tilegnet kunnskaper om et mer eller mindre allment emne, kan plutselig bli til foredrag med honorarer og dekning av reisekostnader land og strand rundt.

Det som skjer med ubetydelig grad av overskudd, er ikke egnet til næring, og blir betraktet som skattefri avkastning av hobbyarbeid.
Skatteplikten utøses når det ikke kan sies å være i «oppstartfasen». Har du hatt inntekter gjennom flere år, bør det vurderes om skatteplikt allerede har inntruffet. 
Gi opplysninger i skattemeldingen hvert år! Skatteetaten har utarbeidet et eget skjema for oppstart av virksomhet. Her kan du gi opplysninger om hvor mye du har hatt i kostnader som går til fradrag før det blir snakk om skatt. Nyttig og greit dersom overskuddet lar vente på seg – og før aktiviteten fangens opp av de mer omfattende næringsoppgavene.
 
Og husk: Ta alltid vare på kvitteringer for kostnader som du har for å utføre arbeidet! 

Alle kostander til innkjøp skal i alle fall trekkes fra inntekten FØR skatt beregnes! 

Se skjema RF-1298B 

Søk råd

og vær «føre var»! Det er bedre å orientere seg i regelverket straks man ser at hobbyen begynner å arte seg som inntektsbringende FØR du får spørsmål. 

Skrevet av Torolf Arntsen, Autorisert regnskapsfører. Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Personvernerklæring

Logg inn