Skatt betalingsmåter
Skattetyper - Forskuddsskatt - Restskatt
For næringsdrivende med enkeltpersonforetak er det to måter å betale skatt på:
- Forskuddsskatt og
- Restskatt.
Når Skatteeten er kjent med at du har hatt næringsinntekt tidligere år, skriver de ut et forslag til innbetaling av skatt for kommende år - før noen i det hele tatt har tenkt på hvor mye man kan komme til å tjene neste år. Dette kalles forskuddsskatt og oppkreves i 4 porsjoner: 15. mars og 15. mai samt 15.september og 15. november. Det innbetalte forskuddsbeløpet kommer til fradrag i den skatten som beregnes for inntektsåret og som Etaten avregner høsten neste år.
En god regnskapsfører regner som regel ut hvor mye skatt som forventes å bli oppkrevet av en årsinntekten. Dersom denne foreløpige beregningen viser at man har innbetalt for lite skatt ved de fire terminene, kan man innbetale "tilleggsforskudd" innen 31. mai året etter uten å få rentepåslag.
Nå kan det også hende at man i løpet av året ser at det totalbeløpet som Etaten krever, langt overstiger den forventede skatten for året. Da kan man gjennom Altinn søke om å får redusert skatteanslaget. Vi anbefaler at man gjør dette i god tid før terminforfall. Om man har betalt de 3 første terminen, og utover høsten ser at det er nok, må man legge inn redusert inntekt i søknaden, og det vil bli sendt nye innbetalingskort, hvor Etaten har tatt hensyn til det som allerede er innbetalt.
Dersom innbetalt skatt er for lite i forhold til ligningen, vil det bli oppkrevd restskatt. Dette oppkreves i to terminer om høsten, første avdrag 3 uker etter at ligningen legges ut offentlig.
Skatt for Aksjeselskaper:
Også for aksjeselskaper krever Etaten inn forskuddsskatt før ligningen foreligger. Her nøyer man seg med 2 terminer: 15. februar og 15. april i opptjeningsåret.
Også her kan man innbetale tilleggsforskudd eller søke om nedsatt forskuddsskatt dersom man skjønner at skatteanslaget er for høyt.